Valtuuston yllätyskokous

Maaseutuelämä täytyi keskeyttää juhannuksen jälkeiseksi viikoksi. Valtuusto kutsuttiin yllättäen koolle, kun Jyväskylän maalaiskunnan kanssa kaavailtu uusi kunta eteni selvitysmiehen asettamiseen saakka.

Käytin tässä seudun historian kannalta käänteentekevässä kokouksessa ainoana yksittäisenä valtuutettuna puheenvuoron. Kiinnitin huomiota muiden naapurikuntien muuttuvaan asemaan.

Toivotin ne lämpimästi tervetulleiksi uuden kunnan selvitystyöhön. Puheenvuoroni löytyy tuonnempana tästä päiväkirjamerkinnästä.

Varavaltuutettumme Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti mainion raportin kokouksen kulusta.

Ryhmämme toimi erittäin aktiivisesti lyhyessä kokouksessa. Tuija Elina Lindström teki aloitteen päivähoidon siirtämisestä sosiaali- ja terveydenhuollosta opetustoimen alaisuuteen.

Minä puolestani valmistelin aloitteen LED-valaisimien käytöstä katuvalaistuksessa. LEDin kehitys lupaa suuria energiansäästön mahdollisuuksia.

“Valon kaupunki” Jyväskylä ei valitettavasti kulje etunenässä näiden kokeilujen suhteen.

Maaseudulla
presidenttien kanssa

Olen onnistunut viettämään muutaman puolen viikon pätkän maaseudulla avovaimoni Helenan kotitilalla Suonenjoella (oikeastaan tila on Rautalammin puolella). Kahlaan läpi presidenttien puheita ja heidän elämäkertojaan, kun yritän kirjoittaa tutkimusta “Presidentit poliittisina puhujina”.

Viime viikot olen paneutunut Paasikiveen. Eniten on yllättänyt, miten vanha monarkisti joutui voimakkaasti puolustamaan tasavaltalaisia menettelytapoja.

Seuraan itse monia julkaisuja, mutta Paasikivi luki parhaimmillaan parikymmentä lehtä päivässä – tosin vain politiikkaa ja historiaa käsittelevät artikkelit.

Iltalukemisena käsissä pyörähti Henri Troyatin kirjoittama elämäkerta Venäjän keisari Aleksanteri I:stä. En oikein pitänyt Troyatin juorulehtimäisestä tyylistä, mutta epäilemättä tästäkin pääsee hieman jyvälle Suomen valloittaneen tsaarin omituisesta persoonasta.

Valitettavasti tämä viikko täytyy viettää kaupungissa. Keskiviikkona kokoontuu johtamani rakennus- ja ympäristölautakunta ja esityslista on pitkä. Perjantaina puolestaan täytyy kiiruhtaa kaupunkikuvatoimikuntaan.

Mutta tässä (pääpiirteittäin) lupailemani valtuustopuhe 25.6.2007 :

Arvoisat valtuutetut!

Omasta puolestani haluan kiittää myös täällä kaupungin puolella kaikkia niitä, joiden ansiosta olemme tässä historiallisessa tilanteessa. Vaikka matkassa tulee varmasti vielä olemaan mutkia, niin uuden kunnan muodostaminen häämöttää jo läheisessä tulevaisuudessa.

Erityistä kiitosta ansaitsevat kaupunginhallitus ja mitä ilmeisimmin johtavat virkamiehet lähtien kaupunginjohtajasta, jotka asettivat suunnilleen vuosi sitten kovia tavoitteita. Tällä hetkellä näyttää siltä, että tuon tavoitteen asettelu oli erinomaisen hyvin ajoitettu ja kuntienvälisessä diplomatiassakin on onnistuttu takavuosia paremmin.

Haluan kuitenkin kiinnittää huomiotanne muihin naapureihimme ja yritän hieman eläytyä heidän rooliinsa.

Mikäli maalaiskunta nimittäin jatkaa aloittamallaan uuden kunnan muodostamisen tiellä, niin se asettaa muut naapurimme hyvin toisenlaiseen asemaan kuin mitä verkostokaupungin aikana niillä on ollut.

Jatkossa naapurit nähdäkseni joutuvat valitsemaan heidän kannaltaan huonompien vaihtoehtojen välillä. Enää ei tule olemaan verkostokaupunkia ja kaikki ylimääräinen mitä valtion puolelta on odotettavissa, on mennyt porkkanarahojen menetyksen myötä.

Tässä suhteessa vetoankin valtuustoryhmiin, jotta tekisitte työtä tilanteen valaisemiseksi naapurikuntien valtuutettujen keskuudessa. Toivon, että herkllä korvalla kuuntelette naapureita ja etenette naapureiden omaan tahtiin kuten maalaiskunnan kanssa on nyt hyvin edetty.

Sanoma kannattaa kuitenkin pitää selvänä: vielä on aikaa tarttua porkkanarahoihin kuten korpilahtelaiset sen oivalsivat.

Arvoisat valtuutetut,

Uskon, että naapurikuntien muidenkin valintojen kanssa voidaan elää. Se ei tule olemaan uuden kunnan asukkaille minkäänlainen ongelma.

Mutta omasta puolestani haluan toivottaa lämpimästi tervetulleiksi muutkin PARAS-hankkeen selvityksessä mukana olleeet talousalueen kunnat mukaan uuden kunnan muodostamisen selvittämiseen. Sen uskon olevan koko maakunnan ja varsinkin noiden kuntien asukkaiden etu.

Hyvää kesänjatkoa, uskolliset lukijani!

Kommentointi on tällä hetkellä suljettuna.