Vappupuheeni: Tikkurilankosken pato avattava

Puhuin Vantaan vihreiden ja Tikkkurilan-Aviapoliksen vihreiden vapputapahtumassa Veininmyllyllä Tikkurilassa (1.5.2015)

Hyvät vapun juhlijat!

Tämä meidän tapahtumapaikkamme on lähellä Vantaan historian ja tulevaisuuden kannalta erittäin kiinnostavaa paikkaa, Tikkurilankosken patoa.

Me Tikkurilan-Aviapoliksen vihreät esitimme alkuviikosta Tikkurilankosken padon avaamista kaloille ja melojille.

Myös kaupunki on ollut padon suhteen aktiivinen. Tiistaina konsultit esittelivät alustavia suunnitelmia padon korjaamisesta.

Oli ilo huomata, että konsultit olivat tulleet aivan samoihin johtopäätöksiin kuin vihreät.

Pato on huonossa kunnossa. Sen korjaaminen maksaa ja jossain vaiheessa se täytyy korjata uudelleen.

Padolla ei ole mitään hyötyarvoa. Pikemminkin päinvastoin. Nykyinen kalaporras toimii huonosti ja pato tietysti estää kalojen nousua.

Padon purkaminen olisi kalojen ja pohjaeliöstön kannalta paras ratkaisu. Siihen saataisin noin pari sataa metriä pitkä koskimaisema.

Mutta olisi myös ihmisten kannalta erittäin hyvä ratkaisu. Se avaisi uusia virkistysmahdollisuuksia rannoille ja runsasvetisimpinä aikoina myös melojille.

Minun visioni on, että siitä tehdään pitkällä aikavälillä vapaa-ajankalastukseen uusi vetovoimainen kohde.

Näen että nyt hyvä tilaisuus luoda jotain aiva uutta ja hienoa. Vanhankaupunginkosken purkaminen on saanut Helsingissä suurta kannatusta ja se luo aivan uusia mahdollisuuksia tehdä hyviä asioita myös täällä.

Toki myös Kirkonkylänkoski pitää avata vaelluskaloille tuossa muutaman kilometrin päässä. Sielläkin vaelluskalat hakkaavat päätään padon seinään.

Hyvät kuulijat!

Toivon ymmärrystänne padon avaamisen suhteen. Sille ei ole mitään käyttöarvoa. Sen ainoa arvo on toimia muistomerkkinä ajalta, jolloin vernissatehdas käytti sitä energianlähteenä.

Nyt on ajat toiset. Nyt koskea tarvitaan kalakantojen elvyttämiseen!

Kommentointi on tällä hetkellä suljettuna.