Minä, Jouni

Olen perimmältäni seurallinen lukutoukka. Luen ja kirjoitan paljon, mutta tarvitsen paljon myös ihmisten seuraa.

Nämä ominaisuudet veivät minut aikoinaan Vihreiden poliittiseksi sihteeriksi ja sittemin MEP Tarja Cronbergin erityisavustajaksi. Viimeksi olen toiminut Verohallinnon viestintäasiantuntijana ja nyt teen samoja töitä Generaattorin kautta.

Vapaa-ajan harrastuuksiini kuuluu oleellisena osana Tikkurilan-Aviapoliksen vihreiden puheenjohtajan tehtävät.

Tikkurila ja Kangaslampi

Asun nyt kahdessa kaupungissa: Vantaan Tikkurilassa ja Jyväskylän Kangaslammella. Iäkkäiden vanhempieni ja avovaimon kotitilan takia vietän paljon aikaa Suonenjoella.

Työni ja luottamustoimieni takia olen matkustanut viime vuosina paljon. Tiksistä päässee näppärästi maailmalle ja takaisin.

Mieluista lukemista

Lempikirjallisuuteeni kuuluvat ruotsalaiset dekkarit (tällä hetkellä suosikkejani ovat Leif G.W. Perssonin kirjat), John Le Carrén vakoiluromaanit, poliitikkojen elämäkerrat, Ruotsin historia, Suomen 1800-luvun historiasta kertovat teokset ja parlamenttihistoriat, joita luen myös entisen ammattini politiikan tutkijan ominaisuudessa.

Shoppailen mielelläni divareissa ja kirppareilla.

Aina uudelleen, muutaman vuoden välein luen Hasekin Kunnon sotamies Svejkin seikkailut.

Lenkillä jalan ja pyörällä

Liikun paljon. Minut näkee usein juoksulenkillä ja pitkillä (n. 50 km) pyörälenkeillä.

Kesät vietän Suonenjoella, Iisveden rannalla avovaimoni Helenan kotitilalla tai syntymäkodissani järven toisella rannalla. Lenkit ja pyöräretket suuntautuvat niidenkin lähiympäristöön.

Muutama vuosi sitten suoritin judossa sinisen vyön, mutta viime aikoina illat ovat menneet kokouksissa ja työn merkeissä. Haaveilen vielä paluusta tatamille.

Viihdyn

Opiskeluaikoina Tampereella saatoin käydä katsomassa kolmekin elokuvaa päivässä. Nykyisin harvemmin tulee katsottua edes kahta illassa. Haluan katsella elokuvat nimenomaan teatterissa laaja- kankaalta, vaikka dvd-kokoelmaakin on kertynyt.

Pidän kahviloista. Brysselissä ihastuin ekoketju Exkiin, jonka toivoisin tulevan Suomeen.

Poliittisissa kokouksissa tunnen olevani kuin kala vedessä. Entisenä poliittisen retoriikan tutkijana ja opettajana arvostan suuresti hyviä poliittisia puheita, vaikken olisi samaa mieltä.

Nuorena olin ujo. Nyt nautin poliittisten puheiden pitämisestä. Jyväskylässä Speaker’s Corneria pitävä Kauko Tuupainen palkitsi minut jopa vuoden puhujan palkinnolla. Olen vetänyt yliopistossa Poliittista retoriikkaa käytännössä -kursseja.

Ihmiset moittivat suotta poliitikkoja siitä, että nämä vain puhuvat eivätkä tee mitään. Asia on juuri päinvastoin: Poliitikot tekevät asioita puhumalla. Linjaavat, moittivat, kehuvat – puolustavat ja vastustavat.

Vasta julkisen keskustelun jälkeen asiat ovat demokratiassa kypsiä päätettäviksi.

Perhe

Perheeseeni kuuluvat avovaimo Helena sekä tyttäret Annukka ja Anne-Mari. Helena työskentelee palveluesimiehenä kansainvälisessä yhtiössä Jyväskylässä. Annukka valmistui diplomi-insinööriksi Otaniemestä ja Anne-Mari toimii hevostenhoitajana Ruotsissa.

Shetlanninlammaskoiramme Ryyti tulee hyvin toimeen kissojemme Riepun ja Merrin kanssa.